Opremanje i uokviravanje slika

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Uokvirivanje obuhvata  sem umjetničkih slika kojima se obraća najveća pozornost i veliki broj drugih stvari kao što su fotografije, printovi, reljefi, gobleni, razni ručni radovi i raznorazni ukrasni predmeti.

Kod uokvirivanja slika glavna pažnja je usmjerena osim na predmet  koji se uokviruje na korisnika usluge. Klijent ima mogućnost velikog izbora okvira prema svojim sklonostima i ukusu. Letvice su drvene, različitih boja, profila i dimenzija a također različitost stilskih izrada. Veliki izbor letvica također prati i veliki izbor boja kartonskih paspartouta. Ovisno o vrsti predmeta koji se uokviruje  potrebno je zadovoljiti tehničke i tehnološke uvjete za kvalitetnu izradu okvira s time da se zaštiti predmet od atmosferskih uticaja i mehaničkih oštećenja. Postavljanje okvira mora biti povratnog karaktera, tako će se izbjeći oštećenja predmeta uokvirivanja u slučaju da se kasnije mijenja okvir.

Umjetničke slike su urađene u različitim tehnikama slikanja koje je potrebno prepoznati. Tehnika slikanja u velikoj mjeri određuje način pripremanja i opremanja slike za uokvirivanje.

Ulje ili akrilik na različitim podlogama ali u većini slučajeva je na platnu, također ima svoja pravila zaštite i poštivanja tehnološkog i tehničkog postupka izrade okvira,  da ne bi došlo do deformacija na platnu, blind okviru ili nekih drugih nepovoljnih procesa na nositelju slike.

Kod tehnike akvarela, crteža mokrom i suhom tehnikom crtanja, suhog pastela predviđeno je kaširanje uz dopuštenje klijenta. U većini slučajeva je potrebno da bi se spriječile deformacije u slijed promjene vlažnosti sredine u kojoj se slika nalazi. Kaširanje se radi sa ljepilima za hladno lijepljenje ili vruće sa termosenziblnim folijama na kartonima Kartoni imaju antikaš podlogu koja spriječava deformiranje kartona. Za ove slike kao zaštita je potrebno staklo koje može biti  obično ili antirefleksno staklo debljine 2mm zbog smanjenja težine okvira. Staklo je potrebno odvojiti od slike zato se oko slike predviđa kartonski paspartu koji debljine oko 1,5mm. Kartonski passpartouti su različitih boja, koje je potrebno uskladiti sa slikom i bojom letvice okvira, a također željama i zahtjevima klijenta.

Fotografije je također potrebno kaširati na karton jer fotografski papir je hidroskopan a time sklon deformiranju. Obavezno je postavljanje kartonskog passpartouta  da odvoji fotografiju od stakla jer postoji mogućnost uslijed uticaja vlage da se fotografija zalijepi za staklo.

Grafike visokog tiska kao što su sitotisak, litografije, linorezi, drvorezi mogu se kaširati. Kod tankih papira je izražena providnostkroz papir pa je potrebno staviti ih na bijelu(svjetliju) podlogu. Grafike dubokog tiska ni u kojem slučaju ne smiju se kaširati zbog tekstura na papiru koje naprave ploče a koje bi se kaširanjem deformirale ili uništile. Potrebno je odvojiti staklo od grafike kartonskim paspartoutom a također i od ruba grafike da se vidi otisak.

Reljefe, goblene i neke druge ukrasne predmete koji imaju debljinu a uz to i težinu potrebno je koristiti različite specijalizirane materijale i metode kako bih se zadovoljile potrebe  za kvalitetnim opremanjem i uokvirivanjem.

Stručnost našeg osoblja garantira izradu okvira u skladu sa najsuvremenijim uspostavljenim evropskim standardima.